Rólunk

1

Intézményünk – Kaposvár első óvodaigazgatója Tar Csatár nevét viselő Pécsi úti óvoda – Kaposvár város legrégebbi óvodái közé tartozik, eredete még az 1920-as évekre vezethető vissza. Kezdetekben a mostani Pécsi úti iskola udvarában volt az óvoda épülete, s 1947 óta működik a jelenlegi helyén. Az intézményt 1985-ben felújították, kibővítették, majd 1999-ben a sok problémát okozó tetőt és csatornát is kicserélték. Mára elmondhatjuk, hogy az épület állaga minden szempontból megfelelő.

DSCF6444A nevelő munka feltételei is nagyon jók, hisz nagyméretű, tágas, világos csoportszobák és megfelelő számú és nagyságú szociális és kiszolgáló helyiség áll az óvodás kisgyermekek, valamint az óvodai dolgozók rendelkezésére.

Intézményünk további előnyei közé tartozik, hogy hatalmas 4262 m2-es védett udvarral, tetőtéri tornaszobával és egy 300 személyes vállalkozó által működtetett főző konyhával rendelkezik, ahol a tagóvodáink számára is főzünk.

Az udvarunk nagyság, gondozottság és felszereltség tekintetében pozitívan értékelhető. Korszerű mozgásfejlesztő eszközök, esztétikus babaházak, több általunk ültetett virág és bokor teszi széppé, jól használhatóvá és a gyermekek számára vonzóvá ezt a játszóhelyet.

A csoportszobák belső képe is szép, igényes az intézmény dolgozóinak lelkes, kreatív munkájának köszönhetően. Megfontolt, koncepcionális, takarékos gazdálkodással a költségvetés szűkös eszközeit is ésszerűen tudtuk a javunkra fordítani.

Nevelőtestületünk a megszerzett végzettségek tekintetében egyedülálló. Óvónői oklevéllel mindenki rendelkezik, de e mellé többen szereztek újabb diplomákat ill. szakirányú végzettségeket.

2

Széleskörű ismereteinket jelenleg is sikeresen kamatoztatjuk a nevelő munkánkban, de a továbbiakban a szakmai előrelépés újabb lehetőségeit látjuk abban a szellemi tőkében, amelyet megszereztünk.

A pedagógiai munkát közvetlenül segítő dajkák és egyéb technikai dolgozók megfelelő végzettséggel, egy kultúrintézményhez méltó magatartással és jó munkamorállal vesznek részt a napi feladatokban.DSCF6419

Az óvodahasználók elsősorban a környékünkön kertes házakban élő munkáscsaládok, illetve alkalmazott értelmiségiek, kiknek száma nő, de még mindig nem jelentős.

Az óvodával kapcsolatos igényeiket illetve elégedettségüket háromévente mérjük kérdőív segítségével, és a család – óvoda kapcsolatrendszert ennek megfelelően formáljuk.

A szülők elvárásainak lényege röviden az, hogy az óvodánkra, mint gyermekeik társadalmi mobilitását elősegítő intézményre tekintenek, s ennek megfelelő nevelőmunkát várnak el tőlünk.

Ezt szem előtt tartva elsősorban gyermekek szociokultúrális hátrányait próbáljuk csökkenteni és az anyanyelvi nevelés, illetve magatartáskultúra terén igyekszünk az átlagnál többet nyújtani számukra.

A nevelőtestület közös munkálkodásának legfőbb eredménye, hogy az óvodáról, a szakmai munkáról hasonlóan gondolkodunk, közös nyelvet beszélünk, tisztán, érthetően és önállóan meg tudjuk fogalmazni a partnereink igényeinek megfelelő helyi programunkat.

3