NÉHÁNY SZÓ……….Mit tehet a szülő?

,,A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” (Goethe)

A „ szülői mesterség” nagyon sokrétű foglakozás. Van benne nevelés, támogatás, öröm és fájdalom- és még egy sereg más tevékenység és érzelem a legszélesebb skálán mozogva.

A szülő minden helyzetben tehet valamit a gyerekéért-az óvodai beszoktatás során is:

A legfontosabb, hogy a szülő önmaga legyen elkötelezett az óvodakezdés mellett. Ha bármiben bizonytalan, vagy nyugtalanítja, arra feltétlenül kérdezzen rá a kiszemelt csoportban, vagy óvodapedagógusnál. Fontos, hogy nyugodt legyen ( már amennyire lehetséges), mert a láthatatlan „gyerekantennák” azonnal „letapogatják” a szülő érzelmi bizonytalanságát, és ezzel fognak azonosulni, ami megnehezítheti az óvodakezdést.

A még ennél is fontosabb, hogy mindig erősítsék meg a gyereket a kettőjüket (hármójukat stb.) összekötő érzelmi kapcsolat szilárdságáról. Nem lehet sokszor (elégszer)! elmondani azt, hogy szeretjük Őt, hogy biztosak vagyunk abban, hogy jó helyen van, és mindig jövünk érte és hazajön.

és egy kis  praktika……….

szánjunk több VALÓDI időt a gyerekre, szervezzük úgy a napjainkat, hogy abban legyen  valamennyi idő – 10-15-30 perc, ami csak a gyereké, amikor beszélgetünk semmiségekről és mi magunk is elmondjuk, hogy milyen napunk volt. Fontos, hogy ez rendszeres legyen, hogy a kicsi számíthasson erre. Nem az idő mennyiségén van a hangsúly, hanem a szülő őszinte „odafordulásán!